נשים רבות סובלות מתופעה של טחורים במהלך ההיריון, ואצל חלקן טחורים מופיעים לאחר הלידה.
הסיבה המרכזית לכך היא העומס החריג על הגוף, במיוחד בשליש האחרון של ההיריון, אך ישנם גורמים נוספים.
חשוב לדעת שטחורים אינם גזרת גורל, וישנן דרכים להתמודד עימם ולהקל על אי-הנוחות הנגרמת בעקבותיהם.
מהם טחורים ומהם תסמיניהם?
טחורים הם ורידים באזור פי הטבעת, אשר מתנפחים ועשויים להתבטא בדימום, עצירות, גירוד ונפיחות מקומית. לטחורים ישנן דרגות חומרה שונות, הם עשויים לצוץ ולחלוף במהלך ההיריון ולאחר הלידה. בדרגות חומרה גבוהות טחורים עלולים לגרום לכאב בזמן עמידה או ישיבה, להתנפח, ואף לדמם עקב המגע עם התחתון/ הבגד. תסמינים להיווצרות טחורים הם דימום טרי באסלה או בשעת ניגוב, בעיקר בעת מתן צואה. הדימום עשוי להיות מלווה בתחושת גרד או כאב בפי הטבעת. יש מי שמרגישות בבליטה שיצאה פתאום מתוך פי הטבעת.
הסיבות להופעת טחורים בהיריון
פרט לעומס החריג על הגוף בתקופת ההיריון שגורם להופעת טחורים, ישנם גורמים נוספים לתופעה, בהם: לחץ רב מאוד מסוגים שונים – לחץ שמפעיל העֻבָּר על קרקעית האגן, לחץ שמופעל על הוורידים בפלג הגוף התחתון, לחץ על פי הטבעת והרחם וכן עלייה בלחץ הדם. לצד אלה, העלייה בנפח הדם תורמת אף היא להיווצרות טחורים בהיריון וכן עלייה כללית ברמות הפרוגסטרון בגוף, אשר מובילה להחלשת שרירי הגוף ובהם שרירי פי הטבעת.
עצות להתמודדות עם טחורים בהיריון
ישנן דרכים שונות להקל על הכאבים הנלווים לטחורים, ואף להעלים את התופעה:
ריכוך הצואה – בעת הופעת טחורים חשוב למנוע עצירוּת ולהקפיד שהצואה תהיה ספוגית ורכה. זאת באמצעות שתיית כמויות רבות של מים וצריכת מזון עשיר בסיבים אשר ידועים בהשפעתם על ריכוך הצואה. מזונות מומלצים הם דגנים מלאים, קטניות, פירות וירקות בשילוב שמנים בריאים, בפרט שמן זית. את השמנים רצוי לצרוך בבוקר, על קיבה ריקה.
ישיבה ממושכת בשירותים – חשוב לְפַנּוֹת זמן נינוח ונטול לחצים לשהייה בשירותים, רצוי בזמן קבוע בסדר היום. יש להרפות את האגן ופי הטבעת, שכּן הפעלת מאמץ לריקון המעיים מחמירה את הטחורים.
ישיבה על גלגל ים – למי שמתקשה לשבת בשל הטחורים, מומלץ להשתמש בגלגל ים מנופח המפריד בין הגוף לבין המושב.
אמבטיות – כדאי לטבול מדי יום באמבטיית ישיבה במים קרירים. לקור יש תכונה של כיווץ כלי הדם, ובנוסף הוא בעל השפעה של אִלחוש מרגיע. הוספת כף מלח לאמבט המים מסייעת בניקיון הטחורים ותורמת לכיווצם.
היגיינה – נייר טואלט שורט את האזור הפצוע, ולכן כדאי להשתמש במקומו במגבונים לחים. ישנם מגבונים ייעודיים לטחורים, אשר מכילים תמציות צמחים בעלות השפעה מכווצת ומרגיעה. הדרך היעילה ביותר לשמור על אזור פי הטבעת נקי, למניעת התפתחות דלקות וזיהומים, היא לשטוף את האזור במים לאחר כל יציאה. המים הם גם בעלי סגולה של הקלה על הכאב.
הסתייעות בתכשירים תרופתיים – ישנן משחות לטחורים חיצוניים וכן נרות לטחורים פנימיים אשר מקלים על הכאב. מומלץ להשתמש בתכשירים המבוססים על שמן זית, ובכל מקרה להקפיד שהתכשיר יהיה ללא סטרואידים. להקלה על הכאב אפשר גם להשתמש בתכשירים בעלי השפעה מאלחשת, בג'ל או בקרם.
פנייה לפרוקטולוג – במקרה שהשיטות הטבעיות לא הועילו, יש לפנות לבדיקה אצל רופא מומחה בתחום הטחורים, פרוקטולוג, אשר יוכל לייעץ ולהתאים טיפול מניסיונו.
רפואה משלימה – ערוץ טיפול נוסף שיכול לסייע הוא פנייה לנטורופתיה או שימוש במשחות טבעיות. אלה מומלצים בעיקר לטיפול בטחורים לאחר הלידה, ואם מעוניינים להיעזר בהם בהיריון יש לוודא שהם מותרים לשימוש בתקופה זו.